Ugrás a fő tartalomra

Werk

Közösségi régészet, civil múltkutatás, fémdetektorozás… Az örökségvédelem kapcsán ezek gyakran hangoztatott fogalmak. Sok esetben igen helytelenül csak "fémkeresősnek" titulálnak bennünket, amely egyáltalán nem helytálló megfogalmazás. Az alábbi írásokban közzétett gondolatok célja, hogy közérthető formában próbáljuk meg saját példánkon keresztül szemléltetni, hogy a „civil múltkutatás” nem csupán nettó fémkeresés, hanem sokoldalú felkészültséget, kitartást és folyamatos tanulást igénylő kutatómunka és felelősségteljes szerepvállalás.

"Homemade" fotó-box érmék fényképezéséhez - 2. rész

Ezúton folytatom az előző posztban ismertetett házi készítésű fotó-box leírását. Ebben a tartalomban már a konkrét műszaki paramétereket és elkészítési folyamatot is bemutatom.



A megvalósításhoz szükséges kellékek:

  1. A legfontosabb alkotóelem egy kb. 35x25x15 cm nagyságú fekete színű műanyag fedeles tárolódoboz. Én valamelyik kínai dekor-kellékes boltban vásároltam a sajátomat 1.500 Ft-ért. Természetesen a méretek nincsenek kőbe vésve, de megközelítőleg ezek a paraméterek váltak be erre a nemes célra :) A doboz persze fából, rétegelt lemezből, esetleg más anyagból is elkészíthető. A lényeg hogy a teteje könnyen levehető vagy felhajtható legyen. Szintén fontos szempont, hogy a doboz belsejét fújjuk le matt fekete festékkel, vagy béleljük ki fekete színű fényelnyelő drapériával. A doboz fedelén egy 10 cm átmérőjű kerek nyílást kell vágni. Ezen keresztül fogunk fényképezni. A dobozfedél alsó felületére pedig egy A/4-es méretű üveglapot ragasszunk szilikon-kaucsuk alapú FBS ragasztóval. Az üveglapnak két funkciója lesz: Az alulról érkező fénysugarakat visszaverve enyhe felső derítőfényt biztosít a fotózandó érmének, másodszor pedig, a kerek nyílásunkon az üvegen keresztül fotózunk, ami fixen tartja az objektívre támasztott gépünket és egy 3 másodperces késleltetett expozícióval elkerüljük a bemozdulást is.
  2. A doboz alsó részében az aljától 4-5 cm-re L alakban kell egy fehér fényű ledszalagot felragasztani. Ezáltal az érmére érkező surlófény derékszögű egymásra merőleges irányból érkezik. Ez szerencsés esetben nagyon jól fotózható megvilágítást ad a legtöbb érmetípusnak. Amennyiben nagyon csillogó felületű érmét fotózunk és túl erősnek tűnik a rávetülő fény, abban az esetben áttetsző fehét műanyag lapokkal tompíthatjuk a fényerőt. Megoldás lehet ha már eleve állítható fényerejű (dimmelhető) LED megvilágítást szerzünk be erre a célra :).
  3. Végül a dobozunk aljára, -pontosan a fedélen kialakított kerek ablak alá helyezzünk egy kimustrált, de tökéletesen karcmentes kijelzővel rendelkező okostelefont. Erre helyezve a fotózandó érmét, teljesen árnyékmentes, csodaszép mélyfekete hátteret látunk viszont a felvételeken :)

Minden érme fényképezése előtt nagyon alaposan tisztítsuk meg a mobil kijelzőjét, ugyanis a legapróbb porszemcse is meglátszik a képeken. Egy gyors törlőkendős mozdulattal rengeteg retusálástól kíméljük meg magunkat...

Az érmék fotózásához Nikon tükörreflexes digitális vázat és Sigma 50mm-es f/2.8 EX Macro objektívet használunk. A beállításokat manuális módban végezzük el, különös tekintettel a helyes fehéregyensúly és a megfelelő mélységélesség alkalmazására. Az állandó fényviszonyok miatt az egyszer jól bevált beállítások paramétereit érdemes lejegyezni, mert a későbbiek során bármikor szükségünk lehet rá.

A fentiek szerint elkészített érmefotós doboz kis helyigényű, könnyen szállítható és egyszerűségéhez képest kiváló eredményt érhetünk el a használatával.







Megjegyzések