Ugrás a fő tartalomra

Werk

Közösségi régészet, civil múltkutatás, fémdetektorozás… Az örökségvédelem kapcsán ezek gyakran hangoztatott fogalmak. Sok esetben igen helytelenül csak "fémkeresősnek" titulálnak bennünket, amely egyáltalán nem helytálló megfogalmazás. Az alábbi írásokban közzétett gondolatok célja, hogy közérthető formában próbáljuk meg saját példánkon keresztül szemléltetni, hogy a „civil múltkutatás” nem csupán nettó fémkeresés, hanem sokoldalú felkészültséget, kitartást és folyamatos tanulást igénylő kutatómunka és felelősségteljes szerepvállalás.

"Homemade" fotó-box érmék fényképezéséhez - 1. rész

Nem titok hogy a kezünk ügyébe került antik érméket nem csak kézben tartva, természetes fénynél örökítjük meg, hanem igényesebb formában mesterséges megvilágítás mellett, homogén háttérrel is fotózzuk azokat. Ez utóbbi megoldással jóval szebb eredmény érhető el, mely alkalmasabbá teszi felvételeinket a katalógusokban, publikációkban való közléshez.

Úgy tűnik hogy az általunk alkalmazott egyszerű módszerrel készített érmefotók sokak tetszését elnyerte, ugyanis számtalan elismerő hozzászólást és rengeteg kérdést kaptunk a háttérmunkával kapcsolatban.

Köztudott, hogy az érmék fényképezése igen komoly kihívást jelent még a gyakorlott fotósok számára is. Sok helyen jelentős összegeket áldoznak stúdió felszerelésre, képfeldolgozó szoftverre az elvárható minőségi végeredmény érdekében. Persze nekünk erre nem sok keretünk van, így kénytelenek voltunk valami használható megoldást keresni. Több tucatnyi YouTube videó megtekintése után arra jutottunk, hogy vannak ugyan kevés pénzből megvalósítható ötletek szép számmal, viszont technikai szempontból ezek gyakran számos sebből véreznek...

Az érmefotózás során felmerülő legfőbb problémák: 

  1. Rendkívül drága eszközök: (Makró objektív, tükörreflexes gépváz, stúdió lámpák, távkioldók, hátterek, állványrendszerek stb.)
  2. Nagy helyigény (nehézkes az áttelepítés)
  3. Szerényebb megvilágítás mellett az állványra rögzített fényképezőgép a hosszú záridő miatt gyakran bemozdul (életlen felvétel)
  4. Az érmék által a háttérre vetett árnyék eltüntetése (szoftveres utómunkát igényel)
  5. Csillogó, tükröződő felületű érmék fényvisszaverődése (kromatikus aberráció, lilás elszíneződés az éleken) stb...

Hosszas agyalás és kísérletezés után a fentebb felsorolt problémák nagy részét végül sikerült kiküszöbölni egy olyan megoldás formájában, mely gyakorlatilag pár ezer forintból bárki számára megvalósítható. A felvételek nem igényelnek különösebb utómunkát, a szerkezet kis méretű, egyszerűen használható, könnyen hordozható és végül akár szoftveres beavatkozás nélkül is nagyon szép eredmény érhető el a segítségével.


A téma terjedelme miatt a pontos technikai leírást fotókkal együtt egy következő posztban fogjuk megosztani 🙂

Megjegyzések