Ugrás a fő tartalomra

Werk

Közösségi régészet, civil múltkutatás, fémdetektorozás… Az örökségvédelem kapcsán ezek gyakran hangoztatott fogalmak. Sok esetben igen helytelenül csak "fémkeresősnek" titulálnak bennünket, amely egyáltalán nem helytálló megfogalmazás. Az alábbi írásokban közzétett gondolatok célja, hogy közérthető formában próbáljuk meg saját példánkon keresztül szemléltetni, hogy a „civil múltkutatás” nem csupán nettó fémkeresés, hanem sokoldalú felkészültséget, kitartást és folyamatos tanulást igénylő kutatómunka és felelősségteljes szerepvállalás.

Légi lelőhely felderítés drónok alkalmazásával

A műszeres leletfelderítés mellett időnként nagyfelbontású drónfelvételeket is készítünk a fontosabb régészeti lelőhelyekről. A kifejezetten tudományos célból végzett ásatások manapság nagyon ritkák. A régészek sokkal inkább azon dolgoznak, hogy az ismert régészeti jelenségeket érintetlen, bolygatatlan formában hagyják meg az utókor számára. 

Légi lelőhelyfelderítés

Napjainkban a régészeti célú légifelvételek feladata inkább a lelőhelyek feltérképezése, összefüggéseinek értelmezése azért, hogy lehetőség szerint feltárás nélkül juthassanak az információhoz, ezáltal megmentve a veszélyeztetett régészeti emlékeket a pusztulástól. A légifelvételek sikeressége nagyban függ az aktuális fényviszonyoktól, az időjárástól és a terület pillanatnyi állapotától.

Drónfelvétel négyszögletes kerítőárkokkal ellátott szarmata temetkezőhelyekről 
A fenti képen egy olyan lelőhely légifotózása látható amely egy Szarvas környéki füves legelőn helyezkedik el. Többnyire egész évben magas fű borítja, ezért a terepen szemlélődve nem is gondolná az ember hogy valószínűleg több ezer éves halomsíros temetkezés helyszínén jár. Mindezt a levegőből szemlélve már világosan kivehetők az alig 30 centiméter mély és kb. 50x50 méteres kiterjedésű négyszögletes kerítőárkok, melyekben épp megáll a felgyülemlett talajvíz. Az alacsony növényzet és a vízállásos időszak remekül szemlélteti az objektumok kiterjedését. Egy nyári aszály idején ugyanebből a látószögből már valószínűleg nem látszódna semmi.

Aratás előtt álló gabonában kirajzolódó Árpád kori templomhely

Aratás előtt álló gabonában kirajzolódó Árpád kori templomhely

A fenti két fotón pedig egy aratás előtt álló búzatábla légifotóján szépen kirajzolódik egy körárokkal körülvett templom hely a közvetlenül mellette álló középkori udvarház vagy parókia portájának körvonalával együtt.

Megjegyzések